Waterproject in Kabwe (Congo) is gerealiseerd mede dankzij de Jan! Foundation

Stichting Diba

Eind 2022 heeft de Jan! Foundation een bedrag van € 10.000,- gedoneerd aan de Stichting Diba. Dit om als groot project het dorp Kabwe te ondersteunen.

Het dorp Kabwe, een dorp van 10.000 inwoners gelegen in de provincie West-Kasaï in het zuiden van de Democratische Republiek Congo, ofwel Congo-Kinshasa. Het dorp ligt geïsoleerd en heeft gebrek aan de meest elementaire voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, voedselzekerheid en schoon drinkwater.

De watervoorziening in het dorp bestaat uit een centrale bron op grote afstand van het dorp. Jonge kinderen halen daar water en dragen dat in plastic jerrycans de heuvel op. Het water wordt door het gebruik van mens en dier vervuild en bevat parasieten die weer verschillende ziekten veroorzaken. In de ‘Belgische tijd’ werd het water uit deze bron de berg op en naar het dorp gepompt, maar dit systeem is al lang geleden buiten gebruik geraakt.

De doelstelling voor dit project is daarom om Kabwe te voorzien van een degelijke watervoorziening op zonne-energie.  Recentelijk hebben we de voorzitter Marie Frederiks Ngindu ontmoet en zijn we ontroerd om te zien dat er mooie vorderingen zijn gemaakt en de watervoorziening inmiddels een feit is.

“Samen willen we de wereld een beetje mooier maken”