Mpilo Foundation

De Hardenbergse stichting Mpilo Foundation is op 30 juli 2018 opgericht. Mpilo betekent ‘leven’. Water is leven. Leven dat voor een belangrijk deel afhankelijk is van de bereikbaarheid van basisbehoeften. De stichting richt zich voornamelijk op Zimbabwe. Bijna een derde van de huishoudens moet een half uur lopen om water op te halen.

Albert en Ellen Nijland zijn in december 2018 teruggekeerd van vier weken Zimbabwe, het land waar ze van 1984-1987 hebben gewoond en Albert als tropenarts heeft gewerkt. “We zijn in dorpjes geweest waar de kinderen niet eerder een blanke hadden gezien… Dorpjes waar geen water en geen elektriciteit is. Waar vrouwen 4-5 kilometer moeten lopen om water te halen en dan teruglopen met 20 liter water (!) in een emmer op het hoofd. Voorafgaand aan onze reis hadden we bodemonderzoeken (‘surveys’) gepland door een hydrogeoloog in 7 dorpjes. We waren erbij tijdens de surveys en alle zeven bleken ‘positief’, wat wil zeggen dat er water in de grond zit. Een aantal op 40-50 meter diepte en twee op 70-90 meter diepte. Ik zal niet uitweiden over de uitdagingen om een waterput van 90 meter diepte te realiseren na het regenseizoen (april/mei 2019), maar het krijgen van de truck met boormachine op de juiste plek, het boren op zich en het boorgat beschermen met stalen buizen (à $ 65 per meter) en de installatie van een Zimbabwe Bush Pump vormen slechts enkele van de logistieke en financiële uitdagingen die we willen aangaan.”

Jan! Foundation ondersteunt het waterproject van Mpilo Foundation van harte. “Als het lukt om 7 waterputten-met-Zimbabwe-Bush-Pump te realiseren, hebben bijna 7.000 mensen toegang tot voldoende en veilig water”, aldus Albert Nijland, voormalig huisarts in Hardenberg. Meer informatie op de website van de Mpilo Foundation.

Mpilo Foundation - Jan! Foundation